Kerken          Toerisme         


Geschiedenis

Utrecht is de hoofdstad van de provincie Utrecht en heeft 288.731 inwoners (per 1 januari 2007, bron: CBS) en een oppervlakte van 99 kmē (waarvan slechts een zeer klein gedeelte water).

Vlag van Utrecht Wapen van Utrecht
De vlag van Utrecht Het wapen van utrecht

Utrecht is bijna 2000 jaar oud en is ontstaan als Romeinse legerplaats. Toen was het een grenspost bij een doorwaadbare plaats (Trecht), benedenstrooms (Uut)gelegen. Daarmee kon de handelsweg tussen Keulen en Engeland beschermd worden. In 1122 kreeg Utrecht stadsrechten van de bisschop. De burgers mochten nu een muur om de stad bouwen. De stad werd welvarend en er ontstond een netwerk van straten binnen de muren en de welgestelden bouwden volop stenen huizen. In die tijd had Utrecht een voorsprong op andere Nederlandse steden, waar stenen woningen zeldzaam waren. In de Middeleeuwen was Utrecht als bisschopszetel en grootste stad van de Noordelijke Nederlanden het belangrijkste culturele centrum van Nederland.

Utrecht heeft een bezienswaardig centrum, dat grotendeels nog door singels wordt omringd. Van zuid naar noord lopen de Oudegracht en de Nieuwegracht, welke uniek zijn vanwege de werven, lage kades waarop de werfkelders van de huizen aan de gracht uitkomen.

Utrecht telt vele interessante kerken, waaronder enkele zeer oude. In de elfde eeuw werd een kerkenkruis aangelegd van 5 kerken: In het midden staat de Domkerk, aan de noordpunt de Janskerk, de oostpunt de Pieterskerk, en in het zuiden en het westen stonden respectievelijk de verdwenen Paulusabdij en de Mariakerk.

Vanwege de Domtoren, waarmerk van de stad en met 112,32 meter de hoogste kerktoren van Nederland, wordt de stad ook wel de Domstad genoemd.


Bron: Map24